Dieta kolagenowa a piękna i zdrowa skóra
Zachowanie pięknej i przede wszystkim zdrowej skóry jak najdłużej, to marzenie chyba każdej kobiety. Niestety, na jej wygląd negatywnie wpływają takie czynniki jak niezdrowy styl życia czy nawet promienie słoneczne. Nie mówiąc już o upływającym czasie, który odciska swoje piętno na skórze, właśnie w postaci zmarszczek.
Można powiedzieć, że nasze włókna kolagenowe starzeją się razem z nami. Ich struktura staje się mniej spójna, zaczynają słabnąć, czego rezultatem jest opadająca, pozbawiona jędrności skóra.
Dlaczego tak się dzieje? Otóż to właśnie kolagen jest jednym z najważniejszych elementów budujących tkankę łączną. Oprócz tego, bierze on czynny udział w regeneracji komórek oraz ich właściwym odżywianiu. Kiedy zatem zaczynamy dostrzegać pierwsze zmarszczki na naszej skórze, jest to oznaką, iż kolagen powoli traci swoje właściwości.
Dieta kolagenowa – co powinniśmy jeść?
Substancje biorące udział w budowaniu struktur kolagenu to przede wszystkim witaminy A, C, E oraz siarka. Jeśli zatem szukamy sposobu na to, aby nieco zatrzymać bieg czasu i na dłużej zachować piękny wygląd naszej skóry, nasza dieta powinna być mocno urozmaicona.
Oczywiście musimy przy tym pamiętać, że efekt nie jest natychmiastowy i tylko przez regularne odżywianie się w prawidłowy sposób przez wiele lat, możemy go osiągnąć. Jak wiadomo, jednorazowe spożycie pokarmu bogatego w substancje pozytywnie wpływające na naszą skórę niczego nie zmieni. Przez całe nasze życie pracujemy na to, aby pozostała ona w dobrej kondycji na długie lata.
Jakie pokarmy zawierają w sobie dużo kolagenu? Przede wszystkim wszelkiego typu galarety oraz galaretki mięsne i rybne. Oprócz tego, warto sięgać po zupy przygotowane na bazie wywarów z kurzych łapek. Kolagen znajduje się też w większych ilościach w racicach wieprzowych, skórach drobiowych, salcesonie oraz w galaretkach owocowych.
Warto także zwrócić uwagę na ryby, warzywa oraz owoce, które pomagają naszemu organizmowi produkować więcej kolagenu. Są to:
- witamina C - porzeczki, pietruszka, owoce cytrusowe, żurawina, papryka chilli
- witamina A - marchewka, dynia, buraki, słodkie ziemniaki
- witamina E - migdały, orzechy, awokado, oleje roślinne
- siarka - por, cebula, czosnek, jaja, mięso
- kwasy omega-3 – ryby, takie jak łosoś, śledź, makrela, tuńczyk
- antyoksydanty - czerwone i fioletowe warzywa oraz owoce
Dieta kolagenowa – czy warto?
Wiele osób zastanawia się nad tym, czy dieta kolagenowa jest tak naprawdę dla nas dobra. Zależy to jednak w dużej mierze od naszego indywidualnego podejścia do niej. Jeśli każdego dnia będziemy pochłaniać duże ilości tłustych galaret czy salcesonu, możemy przytyć oraz zaszkodzić naszemu układowi krążenia. Dlatego też, lepiej jest postawić na znaczne poszerzenie naszego menu o świeże owoce, warzywa oraz tłuste ryby.
Jeśli szukamy inspiracji dotyczących diety kolagenowej, warto spojrzeć na Japończyków. W ich kraju królują takie przekąski jak sproszkowane chrząstki oraz płetwy rekina, koktajle kolagenowe, dżemy z kolagenem czy specjalne zupy bogate w tą substancję.
.