Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że kolagen jest obecny w produktach żywnościowych, które na stałe zapisały się w naszych jadłospisach. Nie w każdym przypadku mamy jednak pewność co do tego, że jest go w nich wystarczająco dużo. Nasze wątpliwości zdaje się również wzbudzać kwestia tego czy nasz organizm potrafi odpowiednio przyswoić dostarczany mu z pożywienia kolagen.
Kolagen
Kolagen stanowi mniej więcej 1/3 wszystkich białek, jakie znajdują się w naszych ciałach. Jeśli natomiast chodzi o samą skórę, stanowi on aż 2/3 wszystkim jej białek. Nie bez powodu przecież, tak dużo mówi się o roli kolagenu w utrzymywaniu pięknego wyglądu naszej skóry. Ale przecież, nie ma on wpływu wyłącznie na nią! Badania pokazały bowiem, że istnieje dwadzieścia rodzajów kolagenu, z których każdy wykazuje nieco inne funkcje i z tego powodu jest obecny w różnych częściach naszego organizmu.
Mózg, wątroba, serce – to tylko trzy najważniejsze organy, które mogą właściwie funkcjonować, właśnie dzięki kolagenowi. Dodatkowo, ma on także duży wpływ na prawidłową pracę naszych stawów, które narażone są na tak wiele kontuzji. Warto także podkreślić, że wciąż nie wiemy wszystkiego o kolagenie. Funkcje aż ośmiu jego rodzajów, wciąż nie są nam bowiem znane.
Kolagen różni się nieco od pozostałych białek odżywczych. Zawiera on w sobie znacznie więcej aminokwasów proliny, glicyny i lizyny, które w niektórych białkach w ogóle nie występują.
Jakie produkty spożywcze zawierają kolagen?
Nie ma wątpliwości, że kolagen jest niezwykle ważnym składnikiem naszej diety. Powinniśmy jednak wiedzieć w jakich produktach jest go najwięcej. Na myśl nasuwają się wielu osobom przede wszystkim galaretki z nóżek wieprzowych oraz cielęcych, które jeszcze nie tak dawno były wyjątkowo popularnym przysmakiem. Kolagenu możemy jednak szukać również w rybach w galarecie oraz zupach i galaretach z kurzych łapek. Wielbicieli słodyczy ucieszy natomiast fakt, iż kolagen znajduje się także w galaretkach owocowych.
Należy pamiętać o zasadzie, iż kolagen powinniśmy spożywać regularnie. Nie ma możliwości, aby ktoś mógł zjeść go więcej „na zapas”. Ważna w tym przypadku jest również witamina C, ściśle współpracująca z kolagenem.
Stopień przyswajalności kolagenu
Bardzo długo, mieliśmy błędne mniemanie na temat przyswajalności kolagenu z pokarmów. Uznano bowiem, że z uwagi na trypsynę (jeden z enzymów żołądkowych) jest on bezpośrednio nieprzyswajalny. Kolejne badania wskazały jednak na fakt, iż nie jest to w 100% prawda. Choć przyswajalność białek kolagenowych z pożywienia nie jest szczególnie imponująca, nadal warto jeść tłuste produkty, które nam go dostarczają.
Dodatkowa suplementacja
Niestety, choćbyśmy bardzo chcieli, nie możemy w zupełności pominąć suplementacji kolagenu. Jeśli miałby on być dostarczany organizmowi w odpowiedniej ilości wyłącznie z pożywienia, musielibyśmy spożywać bardzo duże posiłki bogate w kolagen i to z dużą częstotliwością. A jak wiadomo, monotonna dieta zawierająca ciągle te same produkty, również nam nie służy.
.