To dzięki kolagenowi właśnie, nasze tkanki mogą zachować swoją elastyczność. Niestety, już w momencie, gdy kończymy 25 rok życia, organizm zaprzestaje produkcji włókien kolagenowych, co skutkuje pojawianiem się na naszej twarzy pierwszych zmarszczek. Warto zatem sięgać po produkty spożywcze bogate w kolagen, które mogą wpłynąć na to, że nasza skóra pozostanie jędrna na dłuższy czas, a nasze stawy będą zdrowsze.
Kolagen – co nam daje?
Białka fibrylarne, do których zalicza się kolagen, są najważniejszym składnikiem macierzy zewnątrzkomórkowej organizmów zwierzęcych. Budują one większość naszych tkanek oraz narządów, w tym skóry, kości czy chrząstek. Dzięki kolagenowi, mogą one zachowywać swoją sprężystą strukturę i są odporne na rozciąganie. Oprócz tego, kolagen sprawia, że nasza skóra jest jędrna i gładka, tkanki szybciej się naprawiają, a rany skuteczniej się goją.
Kolagen – jakie są jego rodzaje?
W naszym ciele, póki co odkryto 29 różnych rodzajów kolagenu, które pełnią różne funkcje. 8 głównych grup kolagenów, ma odmienne role do spełnienia oraz lokalizacje w naszym ciele. Typ I znajdujący się w skórze, kościach, ścięgnach, więzadłach i rogówce oka to 90% wszystkich białek kolagenowych w naszym ciele. Typ II znajduje się w chrząstkach stawów, typ III w naczyniach, ścianach macicy oraz jelitach, typ V oraz XI w kościach, skórze i łożysku, typ XXIV oraz XXVII w chrząstkach oraz rogówce oka.
Kolagen – gdzie go znaleźć?
Kolagen należy do niepełnowartościowych białek, które nie zawierają wszystkich aminokwasów. Do jego syntezy potrzebna jest odpowiednia ilość witaminy C, dlatego należy uzupełniać jej ewentualne niedobory. Najbardziej wartościowy kolagen znaleźć można w produktach pochodzenia zwierzęcego, do których należą przede wszystkim wywary z kurzych łapek, nóżki wieprzowe, skórki oraz chrząstki drobiowe.
Jeśli w naszym organizmie znajduje się zbyt mało kolagenu, pogarsza się wygląd naszej skóry i paznokci oraz funkcjonowanie naczyń limfatycznych i krwionośnych. Może także dochodzić do zwyrodnień stawów i zbyt szybkiego starzenia się komórek organizmu.
Kolagen – jak stosować?
W medycynie estetycznej, przy pomocy kolagenu można wypełnić zmarszczki oraz blizny. Substancja ta jest także bardzo popularnym składnikiem najróżniejszych kosmetyków. Należy jednak pamiętać o tym, że kolagen używany zewnętrznie, nie może przedostać się do wnętrza skóry. Nawilża ją jednak, w związku z czym pośrednio może spłycać zmarszczki.
Wiele osób wybiera jednak suplementy diety z białka kolagenowego, co jest jak najbardziej zrozumiałe. Dzięki temu, iż działamy od środka organizmu, kolagen wpływa na regenerację chrząstek, polepszenie kondycji stawów oraz uzupełnienie niedoboru kolagenu w skórze.
Musimy pamiętać, że kolagen, nazywany jest białkiem młodości nie bez powodu. Dzięki niemu, skóra pozostaje jędrna i elastyczne na dłużej, a zmarszczki są mniej widoczne. Oprócz tego, kolagen sprawia, że nasze stawy funkcjonują lepiej. Dlatego też, o odpowiedni poziom kolagenu w organizmie warto dbać od najmłodszych lat, aby zniwelować ryzyko zbyt szybkiego starzenia się naszego ciała.
.