Bardzo często można usłyszeć opinie specjalistów, którzy podkreślają, że kolagen jest białkiem młodości. Nie można się temu jednak dziwić, gdyż nie tylko hamuje on powstawanie zmarszczek, ale również pomaga w zachowaniu jędrnej oraz elastycznej skóry. Oprócz tego, kolagen wpływa na dobrą kondycję stawów oraz wspomaga gojenie się ran. Dlatego też, warto by ten składnik na stałe zagościł w naszym jadłospisie.
Niestety, upływający czas nas nie rozpieszcza. Wydawać by się mogło, że dopiero w bardzo zaawansowanym wieku powinniśmy się martwić kolagenem, ale nie jest to prawdą. Już po 25. roku życia, nasz organizm traci zdolność produkowania substancji odpowiedzialnej za elastyczność naszej skóry oraz prawidłowe funkcjonowanie ścięgien.
To właśnie wtedy możemy dostrzec pierwsze oznaki tego, że nasza skóra się starzeje. Nie są to jednak jedyne pojawiające się problemy. Oprócz tego, pogarsza się nasza odporność i zaczynamy odczuwać, że nasze stawy tracą swoją sprawność. Zbyt mała ilość kolagenu może także doprowadzić do wypadania dysków międzykręgowych, zrywania się ścięgien czy naderwania więzadeł, choć są to już skrajne przypadki. Warto jednak pamiętać o regularnym uzupełnianiu ilości kolagenu w naszym ciele.
Oczywiście, pierwsze co przychodzi nam na myśl to korzystanie z suplementów diety oraz kosmetyków. Faktycznie, często przynoszą one zamierzone rezultaty, ale warto także zadbać o właściwą dietę, bogatą w kolagen.
Jeśli chodzi o produkty, które mogą nam pomóc w dostarczeniu organizmowi większej ilości kolagenu, są to chociażby galaretki owocowe, a także galarety mięsne i rybne, golonki czy podroby. Naturalnie, musimy jednak spożywać je w racjonalnych ilościach, ponieważ potrawy te zawierają w sobie sporo tłuszczu oraz cukru. W związku z tym, zbyt duża ich ilość może negatywnie oddziaływać na nasz układ krążenia.
Pamiętajmy też o aminokwasie prolina, dzięki któremu możliwa jest synteza kolagenu. Jego dużą dawkę znajdziemy w sproszkowanym produkcie, a nie w przygotowanej już żelatynie. Lepsza regeneracja chrząstki, stawów oraz kości jest możliwa jeśli dostarczymy organizmowi 4g proliny na dobę. Potrzebne nam jest zatem do osiągnięcia tego celu 100 g nóżek wieprzowych oraz 200 g galaretki owocowej.
Musimy także dbać o zachowanie właściwej ilości witaminy C w naszym ciele. To właśnie ona znacząco przyśpiesza produkcję oraz odbudowę cennych włókien kolagenowych. Aby zaspokajać zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C, warto sięgać po takie warzywa jak szpinak, szparagi, jarmuż czy papryczki chilli.
To jednak nie wszystko. Jeśli chcemy działać w pełnym zakresie naszych możliwości, warto także włączyć do naszej diety produkty, które zawierają aminokwasy (wszelkiego typu nasiona, fasola czy jajka), antyoksydanty (jagody, granaty) czy dobre tłuszcze (orzechy, ryby). Osoby, które zmagają się z takimi dolegliwościami jak stany zapalne stawów, powinny również sięgać po imbir, soję oraz oleje rybie. Zrezygnować należy natomiast ze słodyczy, oleju słonecznikowego oraz czerwonego mięsa.
.